Kategórie
media

Ako vybrať madlo na dvere

  • Feb 27, 2024
  • Komentáre: 0

Pri výbere madla je dôležité zvážiť niekoľko vecí. Aby sme Vám situáciu zjednodušili, prosím nasledujte tieto 3 kroky.

1. Vyfiltrujte si vhodné produkty

Aby sme Vám uľahčili výber, vytvorili sme filter produktov v kategórii madiel na dvere.

Zo všetkých našich madiel na dvere si môžete zvoliť farebné odtiene, ktoré sa vám hodia a zobraziť len tie. Ak sa nachádzate v kategórii madlá na dvere, v ľavej časti obrazovky nájdete filter povrchových úprav (odtieňov).


Všetky madlá je možné umiestniť na všetky typy dverí, či už drevené, sklenené, plastové, hliníkové, či oceľové. Je možné ich upevniť aj obojstranne (do páru) aj jednostranne (ks), ak nie je uvedené inak. Hľadajte tiež v podkategóriách podľa použitia (madlá na sklenené dvere a pod.).


2. Aký materiál pre madlo použiť?

Materiál, z ktorého sú madlá vyrobené, je vždy prvotriedny, či už ide o ušľachtilú nehrdzavejúcu oceľ (nerez), masívnu mosadz alebo hliník. Je dobré poznať výhody každého z materiálov.


Nerezové madlá

Sú prvou a najčastejšou voľbou, ktorou zaručene nič nepokazíte. Ide o medzinárodný kvalitatívny štandard podľa normy AISI 304 alebo AISI 316 (madlá Design Inox). Pri návšteve našej vzorkovne „naživo“ uvidíte bezchybné opracovanie, ktoré spozorujete najmä na zakončení tubusu a hranách. Norma AISI 316 znamená vyšší kvalitatívny štandard a výnimočné vlastnosti povrchu. Pre zvýšenie ochrany povrchu sa používa aj technológia PVD.


Madlá z hliníka

Hliník sa používa čoraz častejšie, pretože hliník je vďaka novým technológiám možné ladiť do niekoľkých farieb ako sú napríklad čierna mat, nikel mat, chróm mat, biela. Všetky madlá Design Alu sú vyrobené z masívneho hliníku alebo hrubostenných (2,5 mm) hliníkových tubusov. Dokonalý vzhľad madla umocňuje špeciálna povrchová úprava dosiahnutá metódou viacnásobnej galvanizácie.


Madlá z masívnej mosadze

Madlá z masívnej mosadze sú určené pre náročnejšie oko, so širokou škálou unikátnych tvarov a povrchových úprav do moderných interiérov alebo na historické vchodové brány a dvere interiéru.

Všetky madlá sú z prvotriednej masívnej mosadze, na ktorú sa nanáša želaná povrchová vrstva: zlatá, bronzová, starobronzová, chróm lesklý, či matný . Pre zvýšenie ochrany povrchu sa používa aj technológia PVD.


3. Aký tvar vybrať?

Podľa širokej ponuky tvarov vidieť, že madlá sú navrhnuté nie len do moderných domácností, ale aj do administratívnych objektov a aj do historických bodov, palácov a hotelov. Poradíme Vám, kam sa ktoré hodia a odporučíme vhodný rozmer. Zorientujte sa v základných tvaroch a rozmeroch madiel nižšie.


Základné tvary madiel

Madlo môže byť rovné (tvar „I“) alebo zahnuté (napríklad tvar „C“). Pri výbere sa nechajte viesť vlastným vkusom. Obe sa hodia na väčšinu dverí.


Nerezový tubus býva najčastejšie kruhového prierezu, ktorý neprotirečí akémukoľvek štýlu dverí. Rovné madlá okrem bežného kruhového prierezu ponúkajú aj štvorcový alebo dokonca obdĺžnikový prierez, ktorý sa hodí k modernému zariadeniu s ostrými líniami.



Čo sú vyosené a priame madlá

Táto problematika sa týka pohodlného zamykania dverí. Vyosené madlá zvierajú s povrchom dverí 45° a sú určené do situácií, kde šírka profilu (rámu) dverí nedovolí umiestniť madlo dostatočne ďaleko od kľúča na pohodlné odomykanie a zamykanie. Ak máte na dverách dostatok priestoru, môžete použiť priame madlo (90° k povrchu dverí).


Priame madlá je obvykle možné namontovať na dvere drevené, hliníkové, plastové aj sklenené dvere. Väčšina madiel je určená do exteriéru aj interiéru. Priame madlá zvierajú uhol 90° s povrchom dverí. Madlá na dvere sú pevné úchyty na ovládanie dverí. Hodia sa na všetky typy dverí, na posuvné, otváravé, interiérové aj vchodové dvere



 

Čo sú to dizajnové madlá

Okrem vyššie spomenutých existuje množstvo madiel, ktoré považujeme za dizajnové. Sú to tie, u ktorých sa vytráca sa obyčajný tubusový tvar a na rad prichádzajú priame moderné línie do novostavieb alebo rustikálne tvary k historickým vchodom a bránam. Madlá sú v povrchových úpravách ako čierna mat, matný nikel, bronz, matný a lesklý chróm, zlatá mosadz a pod.


Tvary týchto madiel sú niekedy aj nepravidelné, čo dodáva dverám veľkú dávku elegancie a výnimočnosti, najmä v interiéroch moderných domácnostiach. Jedinečné tvary zvierat (napríklad delfín alebo panter), ale aj konzervatívnejšie historické madlá vyniknú vo verejných palácoch a sálach určených na reprezentatívne účely a slávnostné príležitosti, kde je predpoklad vážených hostí.



4. Akú dĺžku madiel vybrať

Madlá zakončené presahom nerezového tubusu na obe strany sa odporúčajú najmä na vchodové alebo sklenené dvere, pričom na vchody sa používajú väčšie dĺžky až do 1-2 m. Menšie dĺžky zvoľte v interiéri na sklenené, ale aj drevené posuvné dvere alebo lietačky. Tu je reč o madlách rovných tvarov.

Na interiérové dvere, či už posuvné, otváravé alebo sklenené voľte kratšie madlá, ktoré môžu byť zakončené bez presahu (zakončené stĺpikmi). Týka sa to ako rovných tak aj zahnutých madiel dĺžky približne do 30 až 70 cm.

Ak si neviete poradiť, ako zladiť hrúbku roziet s rozmerom bezpečnostnej vložky, prečítajte si ako merať bezpečnostné vložky.


Potrebujete poradiť s výberom madla?

Kontaktujte nás, ochotne vám poradíme.

madlá
Komentáre: 0
Bez komentárov
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*