Kategórie

Štyri najčastejšie chyby pri meraní bezpečnostnej vložky

  • Jan 25, 2024
  • Komentáre: 0

Bezpečnostná vložka do dverí slúži na pohodlné, ale aj bezpečné uzamknutie dverí. Ochraňuje vaše súkromné, či firemné priestory pred nedovoleným vstupom. Nesprávnou dĺžkou vložky môžete výrazne ovplyvniť ako pohodlie, tak aj samotnú bezpečnosť vašich dverí.

Často sa stretávame s tým, že meranie vložiek sa podceňuje. Pracujeme s množstvom firiem v tomto obore, a tak máme možnosť vidieť ako často dochádza k nesprávnemu meraniu aj medzi profesionálmi.

Aké sú teda najčastejšie chyby? Nerobíte ich náhodou aj vy?


1. Celková dĺžka vložky nestačí

Vložka sa delí na 2 strany. Ak objednáte vložku 90 mm, môže a nemusí Vám sadnúť. Je totiž hneď niekoľko rozmerov vložiek, ktoré spĺňajú celkovú dĺžku 90 mm. Napríklad rozmer 30/60, pretože 30+60 = 90 mm. Ale to platí aj pre rozmery 35/55, 40/50 alebo 45/45 mm.


2. Zabúda sa na hrúbku kovania

Ak nepripočítate hrúbku kovania, vložka môže byť príliš krátka. Treba však merať presne, pretože kovanie môže mať nerovnakú hrúbku na každej strane dverí. Najjednoduchšie je zameriavať až vtedy, keď máte k dispozícii kovanie. Ak si prajete objednať vložku aj kovanie, stačí odmerať dvere. Opäť však platí, že hrúbka dverí sa delí na 2 strany, ktoré je potrebné zamerať samostatne.


3. Bod, odkiaľ sa meria

Merajte zásadne od stredu skrutky, ktorá upevňuje vložku vo dverách. Ak meriate od kraja jazyka, môžete prísť o rozhodujúce milimetre, ktoré vám budú chýbať na pohodlné odomykanie a zamykanie.


4. Pokiaľ má vložka siahať

Vložka by mala siahať čo najbližšie k povrchu kovania. Ak bude príliš trčať, bude ľahšie ju zlomiť. Ak bude príliš hlboko, možno nebudete schopní vložku dobre ovládať. Zvoľte teda rozmer tak, aby koniec vložky siahal čo najbližšie k povrchu kovania, a to s rozdielom max. 2-3 mm.


Ako teda merať správne?

Meriame od stredu skrutky na obe strany - smerom dnu a von z dverí. Ak ešte nemáte na dverách kovanie, merajte po povrch dverí a následne pripočítajte hrúbku kovania podľa výkresu. Ak má kovanie prekrytie vložky, pripočítate namiesto toho presah vložky, ktorý kovanie povoľuje.


vložky
Komentáre: 0
Bez komentárov
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*