Kategórie

Čo je to panikové kovanie a kedy ho nevyhnutne potrebujete?

  • May 07, 2024
  • Komentáre: 0

Viete, čo je to paniková kľučka alebo panikové kovanie? V akých situáciách ich je treba? Kedy je potrebný zámok s panikovou funkciou a kedy zámok naopak vôbec nepotrebujete?

Možno ste si mysleli, že panikové kovania sa umiestňujú iba do veľkých nákupných centier, no nie je to tak. S požiadavkou na panikové dvere sa môže každý ľahko stretnúť, ani nemusíte byť  odborníkom v oblasti výstavby alebo dodávky dverí. Stačí, že prerábate priestory na iný účel, napríklad otvárate reštauráciu alebo časť rodinného domu plánujete vyhradiť podnikaniu. V projekte sa vám ľahko môže vyskytnúť požiadavka na únikové alebo protipožiarne dvere, prípadne na dvere s panikovým kovaním.

Aké sú to panikové situácie? Každý stav ohrozujúci ľudské životy a zdravie, pri ktorých prirodzene vzniká panika obyvateľstva. Požiare, havárie, útoky, prírodné katastrofy a pod.

Panikové kľučky sa používajú na núdzové a únikové východy, slúžiace na zaistenie bezpečnosti osôb v prípade núdze alebo ohrozenia ľudského života.

Panikové kovania umožňujú otvorenie dverí primeraným zatlačením na madlo v smere úniku (alebo šikmo zhora nadol) a to aj v prípade, že sú dvere z vonkajšej strany uzamknuté.


Ktorý scenár sa týka vašich dverí?

Obe požiadavky, aj podľa únikovej normy, aj podľa panikovej normy, majú za cieľ vybaviť dvere takými zámkami a kovaniami, aby cesta úniku v prípade panikovej situácie bola za každých okolností voľná a priechodná bez potreby použitia kľúčov, či iných nástrojov alebo zariadení. Obe normy však majú aj svoje špecifiká, ktoré popisujeme nižšie. Ktorý scenár sa týka vašich dverí?


1. Čím vybaviť dvere podľa únikovej normy EN 179

Podľa tejto normy stačí použiť kľučku ukončenú zahnutím smerom späť k povrchu dverí. Takéto kľučky majú certifikát s označením príslušnej normy. Dajte si tiež pozor na hrúbku štvorhranu, ktorá môžem byť predpísaná. Štandardná je 8x8, avšak únikové kovania sú často požadované so štvorhranom 9x9 mm, čomu musí zodpovedať nie len štvorhran ale aj otvor v kľučke.

Dôležité je tiež použiť zadlabávací zámok s panikovou funkciou. Pre situáciu kľučka-kľučka myslite na to, že použitý štvorhran musí byť delený. Je to štvorhran v špeciálnom prevedení a slúži na to, aby paniková funkcia ovládala dvere iba z interiérovej strany smerom von, teda z tej strany, z ktorej je to v panikovej situácii nevyhnutné. Vďaka tomu môžu zostať dvere z vonkajšej strany zamknuté. Panikový štvorhran môžete vidieť tu (pre kľučky s otvorom 9x9 mm) alebo tu (pre kľučky s otvorom 8x8 mm).


2. Akými kovaniami vybaviť dvere podľa panikovej normy EN 1125

Podľa tejto normy je potrebné použiť horizontálnu hrazdu, ktorá zabezpečí únik aj väčšieho davu, ktorý nemá znalosť ani nie je poučený ako ovládať dverí nachádzajúce sa v smere úniku z budovy. Stačí, aby ľudia v panikovej situácií počas úniku zatlačili na dvere a tie sa okamžite mechanicky uvoľnia na bezpečný únik v záujme ochrany ľudských životov.

Panikové kovanie môže byť povrchové alebo integrované so zámkom.

Povrchové panikové kovanie: Umiestnené na povrchu dverí bez použitia zadlabávacieho zámku vo dverách. Ak prerábate existujúce dvere, pôvodný zámok je potrebné znefunkčniť alebo úplne odstrániť. Ak potrebujete dvere ovládať aj z vonkajšej strany, panikové kovanie môže fungovať aj s voliteľnou vonkajšou kľučkou. V odomknutom stave kľučkou ovládate dvere aj zvonku, v zamknutom nie. Stále však platí, že aj v zamknutom stave sa cez dvere dostanete zvnútra von.



Panikové kovanie integrované so zámkom: Existujú aj panikové kovania, ktoré ovládajú zadlabávací zámok dverí. Je však dôležité použiť zámok rovnakého výrobcu ako kovania alebo dodržať niekoľko parametrov. Zámok musí mať nevyhnutne príslušnú panikovú funkciu a tiež uhol rotácie zhodný s kovaním. Najčastejšie 30° alebo 35°.



Rýchly a bezpečný únik dverami

Tejto problematike sa venujeme už desiatky rokov. Panikové kovania sa používajú na dverách východov z verejných budov (škôl, úradov, kín, divadiel, nákupných stredísk, športových hál, hotelov), ktoré navštevuje vyšší počet ľudí. Sú tiež vhodné do objektov s deťmi alebo osobami so zníženou pohyblivosťou. Osadzujú sa nimi dvere núdzových východov a protipožiarnych únikových ciest, teda všade, kde je dôležité nájsť východ z budovy a umožniť otvorenie dverí v každom čase tlakom ruky alebo tela na panikový uzáver z vnútornej strany aj bez nutnosti použitia kľúča alebo iného predmetu bez akýchkoľvek znalostí použitia únikových východov a zariadení.


Minimálna námaha bez znalosti systému otvárania

Dôležité je zvoliť si kovanie, ktoré má zaoblené tvary, aby sa predišlo zraneniam. Nikdy neviete, čo sa v dave odohrá. Ľudia často strácajú kontrolu nad sebou aj nad tým, čo v panike spôsobujú ostatným, možno pomalším jedincom, padajú na podlahu, zrážajú druhých, prípadne zakopnú o prekážky, ktoré unikli ich pozornosti.

Kovanie by malo tiež vyžadovať len minimálnu námahu na zatlačenie a otvorenie dverí. Každý detail navyše môže mať za následok rýchlejší alebo pomalší únik od nebezpečenstva.


Riešenie na všetky typy dverí

V našom sortimente nájdete panikové kovania značky ISEO. Vyznačujú sa ľahkou montážou na jednokrídlové aj dvojkrídlové, všeobecné aj protipožiarne dvere, ako aj na dvere z úzkych profilov. Výhodou je nízka uvoľňovacia sila, dlhá životnosť a odolnosť proti korózii.

Odteraz, keď uvidíte bytovkové vchody, cez ktoré sa nedostanete von bez kľúča, budete vedieť, že niečo nie je v poriadku. V záujme bezpečia svojich blízkych a spoluobyvateľov venujte pozornosť tomu, ako je vaše prostredie pripravené na nepredvídateľné situácie.

Páčil sa vám tento článok? Pošlite ho svojim priateľom a blízkym.

Komentáre: 0
Bez komentárov
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*